Uninominal (sistemul de vot uninominal)

Prin sistemul de vot introdus in 2008 s-a trecut la un sistem electoral uninominal compensat. In linii mari, elementele definitorii ale acestuia sunt:

Prin legea electorala, sistemul de vot bazat pe reprezentarea proportionala a fost înlocuit. Sub sintagma „vot uninominal“ – care era pe buzele majoritatii celor care vorbeau despre reformarea clasei politice, se va pune în practica un sistem de vot mixt, bazat pe alegeri derulate în circumscriptii uninominale, potrivit principiului reprezentarii proportionale. Pentru ca despre noul sistem electoral vorbesc multi dar se cunosc putine lucruri concrete, va prezentam sistemul prin care vor fi desemnati reprezentantii nostri în Parlament.

Principala noutate – colegiile
uninominale
Va amintiti probabil: pâna la alegerile legislative trecute, pe buletinele de vot apareau listele prouse de partidele  politice. Alegatorii optau pentru una dintre listele propuse pentru Senat, respectiv Camera Deputatilor. În functie de voturile primite, partidele politice primeau, proportional, un numar de mandate, ocupate de candidati în ordinea de pe lista prezentata. Noul sistem electoral elimina listele de partid, înlocuite cu colegiile uninominale. Un judet este împartit, potrivit numarului populatiei,  într-un numar de colegii  care variaza între 6 si 17. Alegatorii vor primi doua buletine de vot – unul cu candidatii pentru Camera  Deputatilor, altul cu candidatii pentru Senat. Asadar, doua sunt noutatile esentiale. În primul rând, dispare lista si apar candidati individuali,  pe listele de partid sau independenti (asemanator cu buletinele de vot pentru alegerea primarului sau a presedintelui României). O alta noutate este ca zone diferite ale judetului vor vota pentru oameni diferiti.

Scorul partidelor îsi pastreaza
importanta

Primul element specific reprezentarii proportionale este mentinerea pragului electoral de 5%. Deci, partidele care nu  obtin, pe plan national, cel putin 5% din voturile valabil exprimate nu intra în Parlament. De aici rezulta ca, însituatia în care un candidat al unui partid X câstiga detasat alegerile în colegiul în care candideaza, dar partidul X nu obtine pe plan national 5%, candidatul câstigator nu intra în Parlament. Mai mult, pragul electoral este completat  cu cerinta ca partidele politice sa obtina cel putin sase mandate de deputat si trei de senatori. Mai departe,  dupa stabilirea partidelor care trec pragul electoral, sistemul de calcul este fie foarte simplu, fie… foarte complicat! E
simplu pentru candidatii care obtin 50% + 1 din voturile valabil exprimate: ei intra automat în Parlament. Lucrurile se complica daca nimeni nu obtine în colegiile uninominale acest procent.
Sistemul tine cont nu doar de performanta  individuala, ci de scorul partidului.

Concluzii

Sistemul uninominal propus a fost catalogat drept un sistem extrem de complicat, în care un rol important îl au nu doar performanta candidatilor în sistem uninominal, ci si performanta partidului. Repartizarea mandatelor pentru fiecare partid – în cazul colegiilor în care nimeni nu obtine mai mult de jumatate din voturi – tine foarte mult de hazard si poate genera situatii bizare, anomalii.

Intr-adevar, in practica s-au inregistrat adesea situatii in care candidatul care a obtinut cele mai multe voturi nu a fost ales si au castigat, in schimb chiar si candidati de pe locul 3. Cei mai avantajati au fost liberalii, care au organizat alegerile si au stabilit componenta colegiilor electorale. Mai multi lideri liberali nu ar fi avut nicio sansa la un vot strict uninominal, printre cei alesi de pe pozitia a doua sau a treia numarandu-se si Ludovic Orban si chiar Crin Antonescu. (vezi rezultatele pe acest site).

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s